Komunalno stanovanjska družba d. o. o. Ajdovščina

Goriška cesta 23b, 5270 Ajdovščina

telefon: (05) 365 97 00, faks: (05) 366 31 42

e-pošta: info@ksda.si

Spoštljiv odnos do pokojnih se ne meri s številom prižganih sveč

Fotografija: Krzysztof Jaracz

 

 

Ministrstvo za okolje in prostor ter komunalna podjetja že kar nekaj časa opozarjamo, da velja ob spoštovanju tradicije prižiganja sveč na grobovih svojcev in prijateljev pomisliti tudi na posledice, ki jih veliko število prižganih in kasneje zavrženih nagrobnih sveč povzroča okolju.

 

Odpadne nagrobne sveče, ki se zberejo v posebnih rdečih zabojnikih, postavljenih na ekoloških otokih ob pokopališču, se reciklirajo. Cilj predelave je pridobitev sekundarnih surovin, kot so parafin, PVC, kovine, steklo in druge vrste plastike, ki nadaljujejo svojo pot v proces novih proizvodov.

 

Ne smemo pa pozabiti, da noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati. Zato se ne vzpodbuja uporaba posameznih tipov sveč temveč občane pozivamo k trajnostnemu ravnanju in nenastajanju odpadkov.

  


 Slovenci smo v Evropi v samem vrhu po porabi sveč na prebivalca.

 

Iz podatkov statističnega urada je razvidno, da se letna količina kupljenih nagrobnih sveč počasi zmanjšuje. Da se bo trend zmanjševanja uporabe sveč nadaljeval, pa bo potrebno prižgati še kakšno svečo manj ali se poslužiti prižiganja virtualne sveče.

 

 

 

Občina AjdovščinaObčina Vipava