Komunalno stanovanjska družba d. o. o. Ajdovščina

Goriška cesta 23b, 5270 Ajdovščina

telefon: (05) 365 97 00, faks: (05) 366 31 42

e-pošta: info@ksda.si

Kako vrniti naravi nasmeh?

 

 

 

Izdelke so pripravili učenci 5.b razreda OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, v okviru naravoslovnega dneva "Ločevanje in razvrščanje snovi - VRNIMO NARAVI NASMEH.

 


 

Kadar se bom z družino odpravila na sprehod, bom poskušala čim več odpadkov pobrati in jih vreči v smeti. Kupovala bom manj plastike, saj, ko embalažo v tovarnah razgrajajo, te tovarne spuščajo strupene pline v zrak in narava se onesnaži.

V trgovino bom nosila svoje vrečke, ki so narejene iz blaga.

Sadje in zelenjavo bom dala samo v eno vrečko. Previdna moram biti pri nošnji plastičnih vrečk, da mi jih veter ne odnese.

Nikoli ne bom vrgla papirčkov od ( čokolade, sladoleda… ) v naravo.

Odpadke bi pravilno razvrščala v smetnjake. Čim manj se bi vozila s prevoznimi sredstvi, ki izpuščajo pline. V šolo bom hodila predvsem peš ali s kolesom.

Tudi na telefonu bom preživela čim manj časa, saj baterije, ki jih ti telefoni vsebujejo, tovarne zelo težko razgradijo in pri tem v zrak spustijo ogromno plinov.

V potoke, reke, školjke… ne bom zlivala nevarnih snovi ali olja.

Očetu bom predlagala, da avto pere samo v avtopralnici, saj tam onesnažena voda odteče v posebne odtoke.

 

Nija 

 


 

Ko bom šel v trgovino, bom kupil le tiste stvari, ki jih resnično potrebujem in jih dal vrečko za večkratno uporabo. Te vrečke že uporabljamo, vendar ne vedno. Potrudil se bom, da jih bomo vedno vzeli s seboj.

V trgovini bom opozoril starše, da kupimo, čim manj pakiranih stvari.

Pazil bom na svoje igrače in obleke, da jih bom imel dolgo časa in, ko jih ne bom več potreboval jih bom podaril mlajšim in tistim, ki jih bodo potrebovali. Tudi to že počnemo, veliko oblačil dobim od sorodnikov, moja pa dobi še bratec.

Odpadnih snovi ne bom zlival v vodo, da bo voda ostala čista za pitje. Prosil bom mamo, da uporablja čim več naravnih čistil.

Odpadke bom metal v smeti in ne v naravo, da bo ostala čista. Odpadke bom ločeval.

Poskušal bom proizvesti čim manj odpadkov in te reciklirati, da jih bomo spet uporabili.

 

Brin

 


 

Skrbel bom za ločevanje odpadkov

Porabil bom vso hrano, ki bo ostala

Varčeval bom z vodo

Varčeval bom z elektriko

Ne bom odmetaval odpadkov v naravo

Ne bom trgal rastlin

Ne bom kuril ognja v naravi

Skrbel bom za živali.

 

Kimi

 


 

Jaz bom skrbno ločevala odpadke in na grob bom namesto, da bi kupili svečo sama nekaj ustvarila iz naravnih materialov.

 

Mia

 


 

Ločevala bom odpadke, embalaže različnih izdelkov uporabila večkrat, vrečke za sadje uporabila najmanj dvakrat, v trgovino hodila z svojo vrečko, odpadke metala v smeti in ne v naravo, morje…, pri kuhanju uporabila stvari, ki so mi prejšnjič ostale.

 

Ariana

 


 

Da Zemlji vrnem nasmeh, bom pravilno ločevala odpadke. Skrbela bom tako, da bom smeti vrgla v koš in če bom videla smeti jih bom pobrala in pravilno ločila. Uporabljala bom stvari za večkratno uporabo. Stvari bom reciklirala in naredila uporaben predmet.

Lahko bi kupovala izdelke v stekleni embalaži, ker jo lahko večkrat uporabimo.

Več bi hodila peš, s kolesom ali električnim avtomobilom. Lahko bi šla z avtobusom. Ali če nas  gre kam več , bi šli z enim avtomobilom, ne pa vsak s svojim.

V tovarne bi dali več filtrov.

Ne bi gnojili  zelenjave z umetnimi gnojili. Lahko bi si naredili kompost, da zmanjšam  odpadke in uporabimo za gnojenje.

Plastiko in steklo bomo dali v zabojnik še za eno predelavo.

Tako bomo dali tudi papir in bomo ohranili sedem manjših dreves, ki bodo še naprej delale s fotosintezo kisik.

Vse je odvisno od pravilnega recikliranja odpadkov. Plastike pa ne smemo nikoli odvreči v naravo, ker rabi 1000 let, da se razgradi. Namesto plastike naj se uporablja steklo.

 

Zoja

 


 

Da bom Zemlji vrnil nasmeh bom pravilno ločeval odpadke. Embalažo bom odlagal v rumen zabojnik, papir in karton v moder zabojnik, steklo v bel zabojnik in bio razgradljive snovi v rjav zabojnik.

V okolje ne bom metal odpadkov. Ko bom šel na pohod bom papirčke dal v žep in ne bom jih metal v okolje. Stvari, ki so uporabne jih bom uporabil večkrat. Ne bom kupoval novih nepotrebnih embalaž.

Do okolja bom varčen in prijazen

 

Matija

 


 

Ločeval bi odpadke, v službo bi hodil z javnim prevozom, vozil se bi s kolesom v šolo namesto s kombijem, smeti bi pobiral za sabo, kupoval bi izdelke, ki so pakirani v bio embalaži.

 

Tilen

 


 

Do narave bom  spoštljiv. Odpadke bom vrgel v pravi zabojnik in ne v tistega, ki mi bo prišel pod roko. Plastenke bom stisnil, kupoval bom embalažo, ki jo lahko reciklirajo, uporabljal čim man plastičnih vrečk, v hribih bom odpadke dal v nahrbtnik in v dolini odložil v zabojnike, doma bomo uporabljali čim manj čistil.

 

Nik 

 


 

Kot prvo, še bolj bom recikliral. Po zgledu bom pravilno stiskal  tetrapake in odpadno embalažo. Na sprehodih bom malo pogledal naokoli, da bom videl kje je najbližja zbiralna enota za zbiranje elektronskih naprav.

Vsakič, ko bom odnašal smeti si bom vzel čas in razporedil ter pravilno odložil neuporabne odpadke.

Na izletih ne bom odlagal smeti v naravo. V gorah bom vse svoje smeti odnašal v dolino in s tem pripomogel, da bodo gore ostale čiste.

Ob jezerih, rekah in na morju smeti ne bom metal v vodo, saj bi se lahko živali, ki živijo v vodi z embalažo zadušile.

Uporabljal bom robčke za večkratno uporabo in s tem zmanjšal število smeti. Olje bom na pravilen način odložil, da ga bodo lahko odpeljali. Pravilno bom ravnal s praznimi baterijami.

Poskušal bom čim bolj ozaveščati ljudi o tej temi, saj bi vsi radi živeli v lepem in čistem okolju in ga prihranili za naslednje generacije.

 

Jakob

 


 

Naredila bi čistilno akcijo kjer bi sodelovalo več ljudi.

V mestu bi opozorila tiste, ki ne bi ločili odpadkov in bi jim to lahko postalo celo v navado, če bi jih večkrat opozorili.

Potrudila bi se, da bi jaz ločevala ali pa bi si odpadke pustila in bi jih uporabila za kaj drugega kot reciklaža. (Ko popiješ vodo, ti ostane plastenka. Namesto, da jo vržeš v smeti jo lahko uporabiš za v šolo.)

Ali pa ko greš v trgovino ne vzameš plastične vrečke ampak papirnato.

Lahko bi tudi naredili, da bi vse podatke iz 5. b razreda o tej nalogi izpisali na velik plakat in bi ga obesili po mestu.

 

Zara

 


 

Ločeval bom odpadke

Ponovno uporabiti odpadne odpadke.

Embalažo bom pred odlaganjem izpraznil in stisnil.

Zmanjšal količino embalaže z kupovanjem izdelkov

Nakupovanje s plastičnimi vrečkami za ponovno uporabo

Kupovanje baterij, ki jih je mogoče ponovno polniti.

 

Aleks

 


 

Recikliral bom odpadke in nagovoril tiste malomarneže, ki jih nič ne zanima o naravi.

 

Lenart

 


 

Ločeval bom odpadke. Če bom videl, da je na tleh kakšen odpadek ga bom pobral in ga odnesel v  ustrezen zabojnik na ekološki otok.

Na grobove bom nosil narisane svečke na kamnu.

Kamor lahko grem peš ali s kolesom, ne bom prosil staršev, če me zapeljejo z avtom.

V trgovini bom kupoval izdelke z embalažo prijazno okolju. Ne bom pil sokov iz plastenk, ampak si bom nalil vodo v steklenico, ki jo lahko stalno uporabljam.

Pomagal bom staršem pri gojenju domačih pridelkov brez škropiv (npr. pobiranje koloradskega hrošča).

Varčeval bom z vodo in elektriko. Pazil bom na svoje stvari ( oblačila, obutev, šolske potrebščine,…), da ne bo potrebno večkrat kupovati ali po nepotrebnem prati.

Uporabil bom barvice, svinčnike, tempera barvice in ostale šolske pripomočke  do konca, saj ni potrebno vsako šolsko leto imeti vseh kompletov novih.

 

Filip

 


 

 

Občina AjdovščinaObčina Vipava