Komunalno stanovanjska družba d. o. o. Ajdovščina

Goriška cesta 23b, 5270 Ajdovščina

telefon: (05) 365 97 00, faks: (05) 366 31 42

e-pošta: info@ksda.si

Prižgimo svečo manj!

 

V Sloveniji proizvedemo vsako leto okrog 4500 t odpadnih nagrobnih sveč, od tega skoraj eno tretjino okrog prvega novembra. Po porabi sveč smo na tretjem mestu v Evropi, takoj za Hrvati in Poljaki.

 

Ločeno zbrane odpadne nagrobne sveče, iz zabojnikov z rdečim pokrovom, ki so postavljeni na pokopališčih, se reciklirajo. Zbiralci odpadkov jih vozijo na Jesenice, kjer ima sedež podjetje Plastkom d.o.o., zaenkrat edino podjetje v Sloveniji, ki predeluje odpadne nagrobne sveče. Podjetje je specializirano za predelavo sveč iz PVC-ja medtem ko gredo ostale na predelavo v tujino.

 


Odpadne nagrobne sveče predstavljajo v Sloveniji 4 % vseh komunalnih odpadkov.

 

Umrlim pa se lahko poklonimo tudi brez prižiganja sveč, na okolju bolj prijazen način. V spomin nanje lahko prižgemo virtualno svečo ali sodelujemo v dobrodelni akciji Manj svečk za manj grobov in namesto nakupa sveče podarimo denar v dobrodelne namene. Na grob lahko postavimo pisane kamenčke, rezano cvetje ali izdelke iz naravnih materialov.

 

        

 

Če na pokopališče kljub vsemu ne morete brez sveče, kupite tako, ki bo čim manj obremenjevala okolje. Za lažjo izbiro si oglejte Analizo ogljičnega odtisa nagrobnih sveč, ki jo je pripravil Greenpeace  v sodelovanju s Centrom za participativno raziskovanje “Instituta Jožef Stefan” (CPR-IJS).

 

Poročilo: Analiza ogljičnega odtisa nagrobnih sveč

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Občina AjdovščinaObčina Vipava