Komunalno stanovanjska družba d. o. o. Ajdovščina

Goriška cesta 23b, 5270 Ajdovščina

telefon: (05) 365 97 00, faks: (05) 366 31 42

e-pošta: info@ksda.si

Uporabljate grelnik vode?

 

Grelniki vode nam omogočajo hitro pripravo vroče vode za tople napitke ali kuhanje. Po daljši uporabi pa se v njihovi notranjosti nabere vodni kamen. Ta ni škodljiv za zdravje, ovira pa prenos toplote in posledično povzroča večjo porabo električne energije. Zato je potrebno vodni kamen redno odstranjevati, najbolje z uporabo alkoholnega kisa. Raztopino kisline, v razmerju 1:1 (kis:voda), vlijemo v grelnik, zavremo ter pustimo delovati čez noč. Če grelnik naslednje jutro ni čist, postopek ponovimo.

 

Zakaj je potrebno vsakič segreti svežo vodo in zakaj ni potrebno pretiravati z odstranjevanjem vodnega kamna?

Grelnike vode sestavlja kovinski grelni del, vgrajen v plastično posodo. Pri segrevanju vode se iz grelnikov v vodo lahko sproščajo nizke koncentracije snovi, ki so prisotne v materialih grelnikov (kovine iz kovinskega dela npr. krom, nikelj, mangan, svinec, cink ter različni aditivi, reakcijski in razgradni produkti iz plastičnega dela).  Če vode iz grelnika po kuhanju ne izlijemo do konca, se koncentracija teh snovi pri vsaki nadaljnji uporabi grelnika počasi povečuje. Ko grelnika ne uporabljamo dlje časa, pa se v preostali stoječi vodi lahko razmnožijo tudi bakterije.

 

Zato svetujemo, da v grelnikih vsakič uporabite svežo vodo in ne kuhate vode, ki je ostala od prejšnje uporabe.

Najvišje vrednosti sproščanja kovin so bile ugotovljene neposredno po odstranitvi vodnega kamna, zato svetujemo, da vodnega kamna ne odstranjujete zelo pogosto. Odstranite ga šele takrat, ko opazite, da grelnik segreva vodo bolj počasi. Ko vodni kamen odstranite, nekajkrat zapored (npr. trikrat) v grelniku zakuhajte vodo, ki jo nato zavrzite. Šele potem ga uporabite za pripravo hrane.  Enako naredite pred prvo uporabo novega grelnika.

 

Vir: nijz.si

 

Občina AjdovščinaObčina Vipava