Komunalno stanovanjska družba d. o. o. Ajdovščina

Goriška cesta 23b, 5270 Ajdovščina

telefon: (05) 365 97 00, faks: (05) 366 31 42

e-pošta: info@ksda.si

EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV

od 21. do 29. novembra 2015

 

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) organizira Evropska komisija s podporo programa LIFE+ že od leta 2009. Akcija nameni pozornost vsako leto drugi temi v okviru promocije zmanjševanja odpadkov, ponovne uporabe izdelkov in recikliranja materialov. Letošnja tema je dematerializacija. Kako ravnati, da odpadkov sploh ne bi proizvedli oziroma, da bi jih proizvedli čim manj, torej ravnati po vodilu – narediti več z manj.

 

Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina bo v tednu zmanjševanja odpadkov izvedla več aktivnosti.

 

RAZSTAVA - Predelava in ponovna uporaba ločeno zbranih odpadkov

Razstava bo na ogled od 21. do 29. novembra 2015 v Mercator centru Ajdovščina. Razstavljena gradiva vas bodo seznanila s potjo odpadka od zbirnega centra do novega izdelka. Ker so naravni viri surovin omejeni, je ponovna uporaba odpadkov nujna. V času vse večje proizvodnje in potrošnje moramo z njimi ravnati varčno in reciklirati čim več odpadkov.

 

DELAVNICA - Obnova starega pohištva

V soboto 28.11.2015 pripravljamo z MC Hišo mladih, delavnico obnove starega pohištva. Udeleženci se bodo seznanili z različnimi možnostmi in tehnikami obnove starih kosov pohištva. Na ogled bo postavljeno tudi že obnovljeno pohištvo, da dobijo udeleženci čim več idej za obnovo pohištva doma. Če pa doma že obnavljate in potrebujete nasvet strokovnjaka, vam bodo tukaj z veseljem pomagali. Delavnica bo potekala v MC Hiši mladih z začetkom ob 14:00.

 

IZMENJAVA OBLAČIL IN MODNIH DODATKOV

Če vas obnova pohištva ne zanima, se lahko prav tako v soboto 28.11.2015 udeležite izmenjave oblačil in modnih dodatkov. Izmenjavo bomo pripravili v MC Hiši mladih skupaj z Mladinskim svetom Ajdovščina in trgovino Mevita second hand shop iz Ajdovščine. Potekala bo od 14:00 do 18:00. Velja pravilo, kolikor kosov prineseš, toliko jih lahko tudi odneseš. Če pa želite oblačila le oddati v menjavo, lahko to storite že v četrtek ali petek od 10:00 do 18:00 v MC Hiši mladih.

 

V Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov želimo posebej poudariti, da posamezniki spreminjamo svet. S svojim obnašanjem dajemo zgled otrokom, prijateljem in sosedom. Z nakupovalnimi navadami vplivamo na količino nastalih odpadkov, z ločevanjem pa na njihovo ponovno uporabo.

Da bi količino odpadne embalaže zmanjšali, kupujmo svežo hrano, nepakirano, kupujmo koncentrate in večja pakiranja. Nakupovalno vrečko prinesimo s seboj.

Ločujmo odpadke, da se bodo lahko ponovno uporabili. Krog recikliranja je sklenjen šele, ko recikliran proizvod uporabimo.

 

 

Občina AjdovščinaObčina Vipava