Komunalno stanovanjska družba d. o. o. Ajdovščina

Goriška cesta 23b, 5270 Ajdovščina

telefon: (05) 365 97 00, faks: (05) 366 31 42

e-pošta: info@ksda.si

Dogodki v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

 

Od sobote 21. do nedelje 29. novembra 2015 ste si lahko v Mercator centru v Ajdovščini ogledali materiale na temo recikliranja in ponovne uporabe odpadkov.

               
                         
                     

 

 

V soboto, 28. novembra smo z MC Hišo mladih izvedli delavnico obnove starega pohištva, ki sta jo vodila Matej in Ajda iz Mellow Moose Stationa. Udeležence sta v štirih urah naučila kako se obnovi masiven kos pohištva in kako pohištvo iz furnirja, kako je potrebno pohištvo pred barvanjem obrusiti in kakšen brusilni papir se uporabi, koliko nanosov barve in laka je potrebno ter kako se na kos pohištva nalepi tapeta…

 

Poleg teoretičnega znanja so udeleženci dobili v prenovo tudi kos pohištva, da so na svoji koži izkusili koliko truda in časa je potrebno vložiti za prenovo stola, omarice ali mize.

 

Zaradi kakovosti izvedbe delavnice in prostora, ki smo ga imeli na voljo, je bilo število udeležencev omejeno. Glede na izkazano zanimanje pa bomo podobno delavnico vsekakor še organizirali.

 

       
   

 

Medtem, ko so udeleženci delavnice brusili in barvali je potekala v Baru Hiše Mladih izmenjava rabljenih oblačil. Dogodek smo organizirali skupaj z Mladinskim svetom Ajdovščina in trgovino Mevita. Novega lastnika je dobilo kar nekaj kosov oblačil za kar sta poskrbeli Janja in Urška iz MSA.

     

 

V petek 27. novembra smo v Lavričevi knjižnici pripravili prikaz porabe naravnih virov saj vsak od nas vsak dan potroši 43 kg naravnih virov. V povprečju porabimo tretjino virov več, kot jih je Zemlja sploh sposobna proizvesti. To pomeni, da trošimo več, kot imamo. Največ naravnih virov pa porabimo za tehnologijo, knjige, časopise in gospodinjstva.

 

 

 

Letošnji teden zmanjševanja odpadkov je pozornost posvečal dematerializaciji - kako ravnati, da odpadkov ne proizvajamo oziroma da jih skušamo proizvesti čim manj.

Upamo, da so vas naše akcije prepričale, da je zmanjševanje in ponovna uporaba odpadkov prava pot, vaša pot.

 

 

Občina AjdovščinaObčina Vipava