Komunalno stanovanjska družba d. o. o. Ajdovščina

Goriška cesta 23b, 5270 Ajdovščina

telefon: (05) 365 97 00, faks: (05) 366 31 42

e-pošta: info@ksda.si

EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV 22. - 30. november 2014

V Evropski uniji se, poleg učinkovitega zbiranja in ločevanja komunalnih odpadkov, vedno bolj poudarja preprečevanje nastajanja odpadkov. V Sloveniji smo glede tega šele v začetni fazi, saj so nujne spremembe tako pri izdelavi izdelkov kot tudi pri okoljski ozaveščenosti prebivalstva. Že v samem gospodinjstvu se namreč lahko zmanjša količina odpadkov z izbiranjem izdelkov za večkratno uporabo, brez nepotrebne ali vsaj s povratno embalažo, dolgo življenjsko dobo in podobno. Prav tako pa je pomembno, da se zavedamo, da odpadki nastajajo ob vsaki naši dejavnosti, povsod, kjer smo: doma, v šoli, na igrišču, v podjetju...

Ključ rešitve je v vsakem od nas. Kot posamezniki lahko sprejmemo v vsakdanjem življenju preproste ukrepe, ki vplivajo na zmanjševanje količine odpadkov.

V letu 2014 poteka Teden zmanjševanja odpadkov od 22. do vključno 30. novembra. Letošnji poudarek je na zmanjševanju odpadkov hrane.

Na kakšen način in s katerimi ukrepi lahko prispevam k zmanjševanju odpadkov?

 • Na poštni nabiralnik nalepim rumeno nalepko, da ne želim prejemati reklam.

 • Izogibam se razmetavanju s hrano, tako da do konca porabim načeta živila, preden kupim nova v trgovini.

 • Ostanke obrokov in olupke sadja, zelenjave.., uporabim za kompostiranje.

 • Pijem vodo iz pipe, da prispevam k zmanjšanju količine odpadnih plastenk. Za na pot si vodo nalijem v plastenko ali stekleničko za večkratno uporabo.

 • Preden grem po nakupih, si napišem nakupovalni seznam stvari, ki jih zares potrebujem. Količino nakupov prilagodim svojim potrebam. Pozoren sem na rok uporabe, še posebno pri hitro pokvarljivih izdelkih.

 • Izogibam se individualnemu pakiranju in majhnim zavitkom in dajem prednost izdelkom po teži ali v večjih zavitkih.

 • Nič več plastičnih vrečk! Pri nakupih uporabljam vrečke za ponovno uporabo, vrečke iz tekstila ali nakupovalno košaro.

 • Tiskam na obe strani lista in tako porabim manj papirja.

 • Za elektronske aparate uporabljam baterije za ponovno polnjenje.

 • Pokvarjene igrače, kolo ipd., dam popraviti.

 • Premajhna oblačila oziroma oblačila, ki jih ne uporabljam več, podarim sorodnikom ali prijateljem ali pa jih odnesem v posebne zbiralnike za oblačila.

 

POTROŠNIKI IN GOSPODINJSTVA S SVOJIMI NAKUPOVALNIMI NAVADAMI, PONOVNO UPORABO IN LOČEVANJEM ODPADKOV, KLJUČNO VPLIVAMO NA ZMANJŠANJE ODPADKOV.     

SODELUJMO V TEDNU ZMANJŠEVANJA ODPADKOV!                                                                                                                  

(Povzeto po Eko šola, ORZ, Infodrom)

Občina AjdovščinaObčina Vipava