Komunalno stanovanjska družba d. o. o. Ajdovščina

Goriška cesta 23b, 5270 Ajdovščina

telefon: (05) 365 97 00, faks: (05) 366 31 42

e-pošta: info@ksda.si

Plastične vrečke so bile izdelane, da rešijo svet

Kaj lahko storim danes? Imam možnost izbire, zato grem v trgovino s svojo vrečko. Uporabim jo večkrat. Odsluženo odložim v rumen zabijnik za odpadno embalažo.Plastične vrečke so učinkovitejše in trajnejše od papirnatih ali tekstilnih vrečk. So zelo lahke, zadržujejo tekočino in lahko jih uporabimo večkrat. Postale pa so glavni onesnaževalca okolja.

 

Plastično vrečko je leta 1959 izumil Šved Sten Gustaf Thulin, ker je želel prihraniti energijo in zaloge čiste pitne vode. Za izdelavo plastičnih vrečk namreč v primerjavi z izdelavo papirnatih ali tekstilnih, potrebujemo minimalne količine energije in vode.

 

Proizvodnja plastičnih vrečk je bila zelo poceni, zato so jih začele trgovine strankam podarjati. Ker so stranke ob vsakem nakupu prejele nosilno plastično vrečko,  svojih vrečk sčasoma niso več nosile s saboj.

 

Potrošnja plastičnih vrečk je skokovito narasla. Ravnanje z odpadki in ločevanje odpadkov pa sta se takrat šele razvijala. Plastične vrečke ter ostali plastični materiali so se slabo ločevali, kopičili so se na odlagališčih in v naravi. Tako so počasi postali plastični izdelki en izmed največjih onesnaževalcev planeta.

  

Posledice neodgovornega človeškega ravnanja lahko vidimo danes, v obliki plavajočega otoka plastike v Tihem oceanu in prisotnosti mikroplastike v vodnem okolju.

 

DEJSTVA:

  • Običajno se vsaka plastična vrečka uporabi le enkrat (uporaba ni daljša od 30 minut), kar je v popolnem nasprotju z njeno dolgo življenjsko dobo.
  • 400-1000 let potrebuje plastična vrečka, da se v naravi razgradi v  čisto majhne delce plastike, ki jih imenujemo »mikroplastika«.

 

NASVET:

Kakršnokoli vrečko že imate doma, uporabljajte jo znova in znova.

V kolikor uporabljate plastične vrečke, jih po uporabi oziroma ko jih ni mogoče več ponovno uporabiti, odložite v rumen zabojnik za mešano odpadno embalažo. 

 

Majhna sprememba, ki jo lahko prispeva posameznik, bo spremenila svet na bolje.

 

 

 

 

 

http://forgetoday.com/2019/11/24/how-plastic-bags-were-supposed-to-save-the-world/

https://ebm.si/m/Vrecka_na_vrecko_gradivo_2014.pdf

 

 

Občina AjdovščinaObčina Vipava