Komunalno stanovanjska družba d. o. o. Ajdovščina

Goriška cesta 23b, 5270 Ajdovščina

telefon: (05) 365 97 00, faks: (05) 366 31 42

e-pošta: info@ksda.si

V KATERI ZABOJNIK PA ODLOŽIM ELEKTRONSKO SVEČO?

 

Čas je za jesensko ureditev grobov. To pomeni čiščenje nagrobnikov in peska, odstranjevanje uvelih cvetlic, lončnic, ikeban in dogorelih sveč ter zasaditev novih rastlin ali okrasitev groba s šopkom rezanega cvetja.

Preden zapustimo pokopališče moramo pri urejanju nastale odpadke še odložiti v ustrezne zabojnike na ekološkem otoku.

 

 

V zabojnik z rdečim pokrovom za ODPADNE NAGROBNE SVEČE odložimo vse vrste sveč, sveče z ohišji iz stekla, keramike in plastike, sveče, ki imajo vložek s trdim ali tekočim voskom, kot tudi elektronske sveče. Vse glavne sestavine sveč, plastično ali stekleno ohišje, ostanek parafina, kovinski pokrov in baterije, je možno reciklirati, zato je pomembno, da jih zbiramo ločeno.

   

 

 

BIORAZGRADLJIVE ODPADKE kot so cvetje, plevel, listje, lončnice brez loncev, žalne vence, papirnate brisače, papir in papirnate vrečke, odlagajte v rjave zabojnike. Ikebane BREZ žalnih trakov, posod in cvetličarskih gob prav tako spadajo v rjav zabojnik. Prosimo, da v zabojnik odložite samo biorazgradljive odpadke, brez nosilnih plastičnih vrečk, ki spadajo v zabojnik z rumenim pokrovom.

   

 

Med EMBALAŽO spadajo še cvetlične posode, folije, plastični lončki, plastenke pijač, živil in čistil, pločevinke, sestavljena embalaža – tetrapak, žalni trakovi in cvetličarske gobe od ikeban.

 

V zabojnike ni dovoljeno odlagati zemlje, peska in kamenja z grobov, kamnoseških odpadkov in drugih gradbenih odpadkov. Tovrstni odpadni material je potrebno odpeljati s pokopališča. Oddate pa ga lahko v zbirnem centru pod Dolgo Poljano.

 

Na pokopališčih nastane veliko odpadkov, še posebej v času okrog 1. novembra. Ker se le ločeno zbrani odpadki lahko nemoteno reciklirajo, je na obiskovalcih pokopališč velika odgovornost, da odpadke odvržejo v ustrezne zabojnike in poskrbijo, da bo prazničen dan do okolja prijazen dan.

Občina AjdovščinaObčina Vipava